Bij de volgende instructie gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is.

De ondervloer kan het beste van underlayment, MDF-platen of A-keuze spaanplaten (tussen 15 en 18 mm, afhankelijk van de situatie) gemaakt worden. Dit is zeer belangrijk daar dit het vlees is waarin het sloophout bevestigd gaat worden.

LET OP!

Zorg dat de planken minimaal 3 dagen maar liever 1 week in de ruimte hebben gelegen waar ze gelegd worden. De planken altijd liggend bewaren.

STAP 1:

Bepaal met behulp van een metselkoord welke van de 2 muren de minste afwijkingen vertoont. Langs de meest rechte muur begint u met het leggen van de planken.


STAP 2:

Zoek vervolgens een perfect rechte plank uit. Hout blijft een natuurproduct en zelfs bij goed gedroogde planken zitten er altijd wel een paar “minder perfecte” bij.  Controleer de plank door hem naast het gespannen metselkoord te leggen.  Of als u een beetje timmermansoog heeft kijkt u langs de plank.


STAP 3:

De eerste rechte plank legt u ongeveer 15 mm van de kant af.


STAP 4:

Als u de vloer aan de ondergrond bevestigd met een schietnieter (tacker) zet de plank dan vast door de niet, schuin in de zijkant of via de bovenzijde te schieten.

STAP 5:

Als de planken op de ondergrond vast gezet worden dan kunt u met een stuk afvalhout en een beitel de planken mooi strak tegen elkaar aan leggen.


STAP 6:

Houdt ook rond de dorpels en verwarmingsbuizen 15 mm ruimte aan, een houten vloer werkt altijd een klein beetje. Werk rustig door tot de andere kant van de kamer.


STAP 7:

En zorg er altijd voor dat de gezaagde uiteindes later onder de plint vallen. Plaats deze gezaagde uiteindes dus altijd tegen de muur. Het zagen kunt u doen met een handzaag, decoupeer of cirkelzaag.


STAP 8:

Vervolgens de houten klosjes tussen de muur en de planken verwijderen en de vloer enkele weken laten liggen voor u de plinten gaat plaatsen. De vloer werkt altijd een klein beetje, zeker in het begin.Schuren:

Een echt perfect resultaat krijgt u pas als u na het leggen de hele vloer schuurt. Bijna zeker zijn er niveau verschillen opgetreden. Dit kan optreden door kleine hoogte verschillen in de ondervloer. Huur een parket bandschuurmachine en de klus is snel geklaard.Montage van de plinten

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer u goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de planken vloer hier “onderdoor” kan uitzetten en krimpen. De plinten die tegen de wand gemonteerd worden zijn altijd staande plinten. In oude huizen en boerderijen kan er met een mooie staande plint worden gewerkt. Als staande plint kan dan een plank zonder veer en groef van +/- 8 a 12 cm gebruikt worden. In nieuwbouw wordt meestal met een liggende plint gewerkt. Als u deze liggende plinten wil dan ontkomt u niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 4 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor u deze plinten bevestigd.


Zie de bovenstaande gebruiksaanwijzing puur als globale richtlijn of als hulpmiddel. Per situatie kan een andere behandeling of methode gewenst zijn. Informeer voor uw sitauatie bij uw timmerman of bij ons montageservice team. Op basis van bovengenoemde tips kunnen uiteraard geen rechten worden ontleend.